קרפלך מתכון של פעם (מדריך מלא)

קרפלך בכל הצורות והשמות. אני אוהבת את הכיסונים האלו עוד משחר ילדותי. תמיד חשבתי שלהכין אותם זה מורכב מדי ודורש התעסקות ארוכה, עד שהחלטתי שזהו אני מנסה.
מסתבר שלא רק שטעיתי ואין כאן יותר מדי עבודה, נהפוך הוא, זה קלי קלות!
פנינה קדם
מתמחה באפייה ובישול ובעלת מתכון מקורי

קרפלך, ורניקס, פירוגי – או כל שם אחר שעליו גדלתם, תקראו לשלמות הזו מה שבא לכם, מה שבטוח זה שאתם הולכים להיות מופתעים, כי לא רק שלא מדובר בהרבה עבודה, נהפוך הוא – זה קלי קלות! פשוט מכינים לפי שלבים, כפי שאני מראה במתכון, ויוצרים כיסונים נפלאים בלי שום בעיה.
מתכון לקרפלך קלאסי מהמטבח היהודי האשכנזי – כיסוני בצק ממטבחה של סבתא, עם מילוי עשיר של פירה והרבה בצל מטוגן שפשוט אי אפשר לעמוד בפניהם!
כל פעם שאני מכינה את הכיסונים האלו, כמעט הכל מתחסל עוד לפני שכולנו מספיקים להתיישב בשולחן. קרפלך של פעם שחובה להגיש חם ולראות את כולם נהנים מכל ביס.
למה באמת כדאי לכם: קרפלך תפוחי אדמה
- בצק מושלם ונוח לעבודה.
- כל אחד יכול להכין בקלי קלות!
- מתאים לארוחות חגיגיות אבל גם לארוחת ערב משפחתית בימי חול.
- מתכון נוסטלגי: יחזיר אותכם ישר לילדות ולבישולים של סבתא.
שורה תחתונה:
מעדן נוסטלגי הכי טעים שיש!

שאלות נפוצות:
האם זה מה שנקרא קרעפלך?
כן, יש לזה שמות שונים (תלוי בארץ המוצא) אני מעדיפה את המילה בעברית.
האם יש תחליף לביצה בבצק?
אפשר לשים קצת יותר שמן במקום.
האם אפשר להקפיא את הכיסונים לאחר ההרתחה?
עדיף להקפיא כשהם מוכנים, לפני ההרתחה.
ואו, ואו, מזכיר לי את הילדות.
אמי הייתה מכינה קרפלך לארוחה מפסקת ביום כיפור.
איך התגעגעתי למעדן הזה, תודה על המתכון!
חייקה
גולשת בפייסבוק
מתכונים מתוקים
קרפלך מתכון מפורט
מא' עד ת': הרכבת הצורה
תראו כמה שזה קל
קורצים עיגולים בעזרת כוס ושמים במרכז כל עיגול כפית גדושה מתערובת הפירה והבצל.

סוגרים טוב טוב לכיסון


(יש לוודא שזה סגור היטב כדי שלא יפתח בבישול).

מעבירים את כל הקרפלך למחבת עם הבצל

מטגנים טגנו את הכיסונים קלות.


קרפלך מתכון של פעם (מדריך מלא)
ציוד
המצרכים
למילוי
- 5 תפוחי אדמה בינוניים
- 1 בצל חתוך
- קצת מלח ופלפל לתיבול
לבצק
- 3 כוסות קמח רגיל
- כוס מים חמים
- כפית מלח
- 1/2 כוס שמן
- 1 ביצה
לטיגון
- 3 בצלים (קצוצים)
- 4 כפות שמן
אופן ההכנה
המילוי:
- מכינים פירה – חותכים את תפוחי האדמה ומבשלים במים עם הקליפה. כשתפוחי האדמה הופכים רכים, מסננים את תפוחי האדמה מהמים, מוסיפים מלח ומועכים לפירה.
- מטגנים את הבצל במעט שמן. מקררים ומערבבים עם הפירה.
הבצק:
- שופכים את כל חומרי הבצק לפי הסדר לתוך קערה.
- לשים את הבצק ונותנים לו לנוח חצי שעה.
הרכבת הכיסונים:
- מטגנים את הבצל הקצוץ במחבת עמוקה, מניחים את המחבת עם הבצל המטוגן בצד לבינתיים.
- מחלקים את הבצק לשני חלקים, ומרדדים כל חלק לעלה דק מאוד.
- קורצים עיגולים בעזרת כוס ושמים במרכז כל עיגול כפית גדושה מתערובת הפירה והבצל.
- סוגרים טוב טוב לכיסון (יש לוודא שזה סגור היטב כדי שלא יפתח בבישול).
- מרתיחים סיר רחב עם מים, ומכניסים את הכיסונים למים הרותחים. ברגע שהכיסונים צפים יש לחכות 3-5 דקות ואז להוציא אותם ישירות למחבת עם השמן והבצל ששמתם מקודם בצד.
- אחרי שהעברתם את כל הכיסונים למחבת עם הבצל, טגנו את הכיסונים קלות.
הערות וטיפים
- עדיף להכין את המילוי לילה לפני ולהניח במקרר. כך קל יותר לסגור את הכיסונים גם אם מניחים יותר מילוי.
- אפשר להוסיף ממי בישול תפוחי האדמה לבצק במקום מים, זה עוזר לכיסונים להיסגר טוב יותר.
עוד מתכונים מומלצים עם כיסונים
- גוזלמה מאפה טורקי קל ב 10+ מילויים משגעים!
- כיסונים רכים ומשגעים במילוי בשר
- בצק ספידי ללא התפחה
- סמבוסק חומוס עיראקי
הבמה כולה שלכם:
גם לכם יש הזדמנות לככב! הגיבו למטה או שלחו לנו את התמונות שלכם למתכון
אין יותר טוב או טעים מורניקס. בכלל עם צלי טוב ורוטב צלי טוב והרבה הרבה בצל זה מושלם
פנינה
גולשת ברשת
הפולנים קוראים לזה פירוגן. סבתי היתה מפנקת אותי אם הפירוגן ובצל מטוגן. מעדן….
דרורה אפשטיין
גולשת בפייסבוק
ורניקס – המאכל האהוב עליי
נראה מעולה!
לירז
גולשת ברשת
אני אנסה להכין.חמותי הכינה כאלה, וילדיי מתגעגעים לזה מאוד.
לבצק היא היתה מוסיפה פירה וזה היה יוצא בטעם אלוהי
תודה לך
עופרה
גולשת ברשת
דבר אחד אחרון…
מתכון כיסונים זה הוא חלק מאוסף מתכוני תוספות – אל תפספסו!
מקור: פנינה קדם – מוזמנים לבקר: Food and trips | @pninakedem
מעדן אלוהי…איפה השנים של מסעדת בתיה בתל אביב… זה היה תפריט חובה ליד הצלי בקר מטוגנים לידו ובמרק העוף של יום שישי בערב…מסעדה ז"ל שכל שבוע העלתה געגועים עזים לבית סבתא ואמא.
יש המוסיפים מהפירה ללישת הבצק כמו בעוואמה, על חשבון חלק מהקמח, זה נותן טוויסט מיוחד לבמק המטוגן…אהבתי מאוד.
היי מוטק'ה,
תודה רבה ששיתפת אותנו בסיפור הנפלא שלך!
הסוד של הבצק הזה הוא הוספת מים רותחים לבצק, אפשר גם חמאה במקום שמן. בכול מקרה טעים
הקרפלך מעולים.חמים וטעים.